Blog Image

Örter, bär och annat växande

Vad är det här för blogg egentligen?

Det här är platsen där jag försöker samla inspiration och kunskaper jag hittar kring att ta tillvara sådant som växer runt mig. Det är både vilt växande och odlat.
I bloggen rekommenderar jag inte dig att göra som jag. I de fall jag skriver om medicinska egenskaper så är det sällan framforskad fakta. Jag ska försöka ange källor.

Älgört

Örter, bär och annat växande Posted on Sun, July 17, 2016 20:31:57

Älgörten luktar gott, lite mandel tycker jag, men familjen håller inte med. Jag har gjort saft på den som alternativ till treo då den sägs innehålla salisylsyra – men jag tycker nog inte att jag märkte nån effekt. God saft blir det i alla fall. Man kan använda bladen i te också. Jag har ett litet bestånd i trädgården, men på andra ställen i byn finns stora mängder.

Egenskaper som älgört sägs ha: smärtlindrande vid influensa, ledvärk, muskelsmärtor, inflammationshämmande, antibakteriell, skyddar slemhinnorna, Febernedsättande, smärtstillande och lokalbedövande. Hämmar inflammationer i mage och tarm. Antiseptisk och desinficerande, bra vid blåskatarr. Sammandragande vid svårläkta sår. svettdrivande, urindrivande och febernedsättande
Avskräcker rådjur!

Älgört är en användbar färgväxt. Blomvipporna ger gulgrön färg, Blad och stjälk ger blå färg och rötterna svart färg.

Sägs innehålla: glykosider som omvandlas till salicylämnen, Flavonoiden quercetin, glykosiden spireasyra. Eterisk olja med bland annat salicylaldehyd och metylsalicylsyra, garvämnen, slemämnen, C-vitamin,

Läs mer:
http://www.läkeörter.se/lakeorter-a-o/alggras
http://www.dagsattplocka.se/alggras/
http://www.alternativmedicin.se/Medicinalv%C3%A4xter/%C3%84lg%C3%B6rt.html
http://handbok.alternativ.nu/Odling/Kryddor_och_%C3%B6rter/%C3%96rtlista/%C3%84lg%C3%B6rt
http://www.skogsskafferiet.se/alggras/



Mynta

Örter, bär och annat växande Posted on Sun, July 17, 2016 19:52:49

Myntan anses vara ett ogräs av vissa. Även om den sprider sig är den lätt att hålla i schack och kan inte ta upp konkurrens med kirskål och andra riktiga ogräs. Jag har mer mynta än jag gör av med så jag behöver öka användningen. Jag vet faktiskt inte exakt vilken sort jag har, men troligen pepparmynta.

Dryck – i varm choklad (som då smakar som after eight). Bara att lägga i lite blad (torka eller färska) i mjölken/vattnet när den värms upp, sila och bland i chokladpulver av önskad sort. Jag har det sällan i te trots att det är gott. Blir liksom inte av att blanda i den.

Kakor – jag pulveriserar mynta och blandar i kakor. Det blir himmelskt gott. Vad sägs om “After Eight”-kladdkaka och polkagrismaränger?

Egenskaper:
Sägs ha en massa egenskaper; Lugnande, smärtstillande, kramplösande, afrodisiakum, stimulerar matsmältning, lugna magen, antiseptisk, inflammationshämmande, minskar sura uppstötningar, minskar dålig andedräkt och illamående, galldrivande, lindrar klåda. Balsam för fetthår.

Sägs innehålla vitamin C och E, folsyra, kalcium och järn, Eterisk olja som bland annat mentol och eukalyptol, flavonoider, fenolsyror, bitterämnen, vitamin B3

Läs mer:
http://www.spisa.nu/3.733/varufakta/mynta/
http://www.alternativmedicin.se/Medicinalv%C3%A4xter/Mynta.html
http://www.läkeörter.se/lakeorter-a-o/pepparmynta
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=2664.0



Rallarros

Örter, bär och annat växande Posted on Sun, July 17, 2016 17:16:33

Epilobium angustifolium, Mjölke, Mjölkört eller Rallarros är flerårig och växer lite varstans där jag bor. Den har motstått mina försök att plantera in den i trädgården dock. Den går inte att förväxla med andra arter.

Jag har precis börjat experimentera med att göra ryskt te av växten. Maken tycker att bladen , bara torkade, smakar som grönt te… jag är inte riktigt lika övertygad. Torkade och sen rostade hade en rökig smak. Har också provat att fermentera och sen torka (först lägga i plastpåse i solen i 2 dagar och sen torka). Både som de är; mystisk smak… och rostade inte säker på att de blev bättre. Måste prova vidare. Hoppas kunna ersätta te helt.

Egenskaper: sägs hindra jästsvampen Candida att få fäste i kroppen. Rallarros sägs också också sammandragande och kan användas som svalkande bad för irriterat eller solbränt skinn. Teet är bra för att lugna inflammationer i mun, hals, mage och tarm.

Läs mera:
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/onagra/epilo/epilang.html
http://www.skogsskafferiet.se/mjolke/
http://www.dagsattplocka.se/mjolkort/
http://eolapland.se/rallarrosen-en-riktig-hojdare/