Myntan anses vara ett ogräs av vissa. Även om den sprider sig är den lätt att hålla i schack och kan inte ta upp konkurrens med kirskål och andra riktiga ogräs. Jag har mer mynta än jag gör av med så jag behöver öka användningen. Jag vet faktiskt inte exakt vilken sort jag har, men troligen pepparmynta.

Dryck – i varm choklad (som då smakar som after eight). Bara att lägga i lite blad (torka eller färska) i mjölken/vattnet när den värms upp, sila och bland i chokladpulver av önskad sort. Jag har det sällan i te trots att det är gott. Blir liksom inte av att blanda i den.

Kakor – jag pulveriserar mynta och blandar i kakor. Det blir himmelskt gott. Vad sägs om “After Eight”-kladdkaka och polkagrismaränger?

Egenskaper:
Sägs ha en massa egenskaper; Lugnande, smärtstillande, kramplösande, afrodisiakum, stimulerar matsmältning, lugna magen, antiseptisk, inflammationshämmande, minskar sura uppstötningar, minskar dålig andedräkt och illamående, galldrivande, lindrar klåda. Balsam för fetthår.

Sägs innehålla vitamin C och E, folsyra, kalcium och järn, Eterisk olja som bland annat mentol och eukalyptol, flavonoider, fenolsyror, bitterämnen, vitamin B3

Läs mer:
http://www.spisa.nu/3.733/varufakta/mynta/
http://www.alternativmedicin.se/Medicinalv%C3%A4xter/Mynta.html
http://www.läkeörter.se/lakeorter-a-o/pepparmynta
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=2664.0