“För att motverka mjäll
Brännässla, kamomill, kardborrerot, persilja, rosmarin, snärjmåra, timjan, vitlök och gul lök (luktar inte gott, men är överlägset bäst) och åbrodd.

Irriterad hårbotten
Kamomill, kattmynta (blad o blommande skott) och vallört

För mer volym och lyster
Brännässla, lindblommaor, persilja, ringblomma, rosmaring, salvia, snärjmra, trädgårdskrasse, vattenkrasse och åbrodd

Balsam för torrt hår
Brännässla, fläderblom, kardborrerot, läkemalva, persilja, salvia och vallört

Balsam för fett hår
Citronmeliss, citronsaft, lavendel, mynta, ringblomma, rosmarin, röllika, trollhassel och åbrodd”
Källa: http://www.alternativ.nu/index.php?topic=2664.0

“Innan de moderna hårvårdsprodukterna utvecklades använde man ofta örtavkok för att skölja och vårda håret. Vanliga örter för avkok är nässlor, kamomill och salvia. Kamomill är speciellt lämpligt för ljust hår, medan salvia passar för mörkt hår. Nässlor anses hjälpa mot känslig hårbotten. Koka en handfull örter i ett par-tre liter vatten. Sila bort örterna och använd vattnet för att skölja håret efter att du har tvättat det. “
Källa: http://www.stacken.kth.se/~noora/kryddor/anvandning/har.html

“Björklövstvätt mot mjäll, med saponiner

3 msk torkade björkblad3 dl vatten. Blanda löven med kallt vatten i en burk med lock och låt det dra i minst 30 minuter. Burken bör vara så stor att den bara blir halvfull. Skaka blandningen ordentligt, så att den skummar. Sila bort löven och massera in vätskan i håret, skölj sedan ur. Plocka, med markägarens tillstånd, björklöv under vår och försommar och torka dem. Under säsongen kan färska löv användas, 3 msk torkade blad motsvarar en näve färska.”
Källa: http://www.nopoo.se/har/tvatta/

“Nässelavkok Tvätta med brännässlor
5 dl vatten 3-5 msk brännässlor (blad och stjälkar)
Koka upp nässlorna i vattnet, låt koka ca 10-15 minuter. Sedan avkoket svalnat, sila bort nässlorna och häll avkoket över håret och massera in i hårbotten innan det sköljes ur med vatten. Kan med fördel även sitta i över natten för att verka längre. “
Källa: http://www.nopoo.se/har/tvatta/